Uitverkoop glasvezel gaat door in Spanje

Glasvezelnetwerken zijn hot eigendom in Spanje, met nog een andere verkoop die blijkbaar de aandacht trekt van enkele grote namen in de investeringswereld.

Volgens berichten in de lokale pers wil de Spaanse elektriciteitsnetbeheerder bijna de helft van zijn glasvezelnetwerkactiviteiten verkopen. Red Electrica wil geld verdienen met zijn Reintel-activiteiten, die een dark fiber-netwerk van 50.000 km exploiteren naast het elektriciteits- en spoorwegnetwerk in Spanje.

Volgens Reuters, die de Spaanse zakenkrant citeert Uitbreiding, is het bedrijf van plan een belang van 49% in Reintel te veilen, en elke deal zou het bedrijf kunnen waarderen op tussen de € 1,2 miljard en € 1,3 miljard. Het proces heeft de aandacht getrokken van minstens een half dozijn bieders, wat verder bewijs levert van de populariteit van telecominfrastructuuractiva onder de investeringsgemeenschap.

De meest bekende is KKR, dat al een aantal glasvezelactiva bezit, waaronder belangen in Telefonica’s recentelijk verzelfstandigde glasvezelactiviteiten in Chili en Colombia; financierings- en verzekeringsgroep Allianz, die samenwerkt met Telefonica voor zijn Duitse glasvezelactiviteit Unsere Grüne Glasfaser en onlangs een belang nam in de Europese eenheid van American Tower; en verzekeringsmaatschappij Axa, die samen met Allianz Capital Partners en anderen een belang heeft in het Franse SFR FTTH.

Uitbreiding noemt ook nog drie andere namen: de Europese vermogensbeheerder Vauban (Natixis), het Australische QIC en de Nederlandse pensioenbelegger PGGM. De krant kreeg de informatie van niet nader genoemde bronnen.

Gezien de huidige stand van zaken op de Spaanse glasvezelmarkt zijn de berichten over een dergelijke netwerkverkoop niet vreemd; iedereen is op zoek naar verzilvering van vezelactiva.

Op maandag, heeft private equity-onderneming EQT aangekondigd dat het een deal heeft gesloten waardoor het de Spaanse glasvezeloperator Adamo vijf jaar nadat het een meerderheidsbelang in het bedrijf had gekocht, zal verlaten. Het heeft niet bekendgemaakt hoeveel collega-PE-uitrusting Ardian Infrastructure voor het bedrijf zal betalen, ervan uitgaande dat de deal alle juiste regelgevende vakjes aanvinkt, maar het ziet er ook naar uit dat het een behoorlijk grote deal wordt. Spaanse krant Cinco Dias schat het op meer dan € 1 miljard, waarbij rente van door Macquarie gesteunde Onvia de prijs heeft opgedreven.

Ondertussen zijn er berichten dat Telefonica, vers van het bemiddelen van verschillende vezelinkomsten en partnerschapsovereenkomsten in zijn voetafdruk, een stap in huis gaat zetten. De Spaanse gevestigde exploitant zou besprekingen voeren met het oog op de verkoop van een deel van zijn binnenlandse glasvezelnetwerk – het lijkt erop dat we tussen de 15% en 35% hebben – en heeft maar liefst 10 geïnteresseerde partijen op een rij gezet. Het hele netwerk wordt naar verluidt geschat op ongeveer € 15 miljard, dus de telco zou een behoorlijk deel van de verandering van elke transactie kunnen binnenhalen.

Reintel is in vergelijking klein, maar net als Adamo duidelijk groot genoeg om de aandacht van investeerders te trekken. Ervan uitgaande dat het verhaal klopt, zal het interessant zijn om te zien hoe het uiteindelijke prijskaartje eruit ziet.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Ithassle
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart